
 

  
  
  
  

Aviation Safety 800 Independence Ave 
Washington, DC  20591 

 

 
 
 
 
 
James Sloan 
425 1st Street, Unit 4304 
San Francisco, CA 94105 
 
Dear Mr. Sloan: 
 
This responds to your two letters sent to the Federal Aviation Administration (FAA) Chief 
Counsel dated September 25, 2020 requesting a legal interpretation. The request is specific to 
Title 14 of the Code of Federal Regulations (14 CFR) part 61, 61.129(a)(4)(ii) as it pertains to 
night takeoff and landing experience requirements, and §61.57(c) regarding instrument 
experience (currency) requirements. The Office of the Chief Counsel determined that your 
questions do not constitute a novel legal issue and forwarded your inquiry to the General 
Aviation and Commercial Division. 
 
Question #1: Must takeoff and landings performed to meet §61.129(a)(4)(ii) requirements be to 
a full stop? 
 
Answer: No. The language in §61.129(a)(4)(ii) does not stipulate that the landings must be to a 
full stop. 
 
Question #2: Must landings performed to meet §61.109 or §61.129 requirements be performed 
between one hour after sunset and one hour before sunrise? 
 
Answer: No. Sections 61.109 and 61.129 only state that the requisite takeoffs and landings be 
conducted at night. Section 1.1 defines night as the time between the end of evening civil 
twilight and the beginning of morning civil twilight, as published in the Air Almanac, converted 
to local time. 
 
Question #3: Absent additional, specific language requiring full stop or a specific definition of 
“night”, why would the general definition of “night” from 14 CFR 1.1 not prevail? 
 
Answer: The definition of “Night” under Part 1.1 is applicable. See answer to question #2.      
 
You describe that several designated pilot examiners (DPEs) contend that the night landing 
experience requirements listed under §61.109 and §61.129 must meet the requirements of 
§61.57(b).  
 
Section 61.57 contains the recent flight experience requirements for an individual to maintain 
pilot in command (PIC) privileges. However, the §61.57(b) PIC experience criteria for night 
takeoffs and landings do not have any bearing on the night takeoff and landing requirements 
listed in §61.109 or §61.129. 
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Question #4: Why would the landings for 14 CFR §61.129 be required to be made to a full stop? 
 
Answer: They are not. Specific to §61.129(a)(4)(ii), these minimum takeoff and landing 
experience requirements are not required to be to a full stop. 
 
To summarize, the second letter you provided to the Chief Counsel’s office, also dated 
September 25, 2020, you requested an interpretation of §61.57(c) specific to instrument 
experience (currency) requirements.  In your letter, you state that the regulation is ambiguous 
concerning how a pilot with an instrument rating might regain privileges to act as PIC during 
instrument meteorological conditions. 
 
Question #5: May [a]the pilot fly in instrument conditions in controlled airspace on a IFR flight 
plan with another pilot who is not a CFII to order to regain currency?  
 
Answer: Yes, the pilot may fly in instrument meteorological conditions (IMC), however 
someone on board the aircraft must be designated as the PIC for the flight and otherwise qualify 
to act as PIC under the requirements of §61.57(c).   
 
In your second letter you provide the following scenario and conditions: 
 

• Pilot A performed three approaches in January and three approaches, holds and 
intercepting and tracking navigational aids in March.  To act as PIC after July 31, he must 
regain currency.   

• Pilot B agrees to fly with pilot A on an IFR flight plan, allowing pilot A to be the sole 
manipulator of the controls and perform three approaches during which he remains in 
instrument meteorological conditions (IMC) on all segments of the approach.   

• Pilot A is rated in the aircraft (which requires only one pilot or crewmember).   
• Pilot B is rated in the aircraft, instrument current, has a valid medical and flight review, 

and is otherwise qualified to act as PIC of the flight.   
• Pilot B is not a certificated flight instructor (CFI) or instrument instructor.   

 
In response to your questions. 
 
Question #6: Does pilot A regain his currency in this scenario? 
 
Answer: Yes. However, pilot A would need to be the sole manipulator of the controls 
performing all the required tasks listed in §61.57(c)(1). This assumes you are referring to this 
pilot regaining currency after completion of the required tasks during flights in January and 
March of the same year. 
 
Question #7: What other requirements, if any, are there for pilot A to regain his currency? 
 
Answer:  None. As long as pilot A has accomplished all of the required tasks listed in §61.57(c), 
in the previous six calendar months. 
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Question #8:  May pilot B log any time in this scenario? 
 
Answer: No. Pilot B would only be “acting” as the PIC. (See Speranza Legal Interpretation 
(Dec. 4, 2009) and Walker Legal Interpretation (Dec. 14, 2011)). 
 
Question #9: Is pilot A a passenger with respect to pilot B? 
 
Answer: Yes. Since the scenario you describe has pilot B “acting” as the PIC (who is not a 
Flight Instructor with an Instrument-Airplane or Instrument-Helicopter rating) and the aircraft 
operation only requires one crewmember, anyone else on board the aircraft would be considered 
a passenger. However, pilot A can log pilot PIC time while sole manipulator of the controls, if 
appropriately rated for the aircraft. [see §61.51(e)(1)] 
   
Please contact the Airmen Training and Certification Branch at 202-267-1100 or 9-AFS-800-
Correspondence@faa.gov should you have any further questions. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Everette C. Rochon, Jr. 
Aviation Safety 
Manager, Airmen Training and Certification Branch  
General Aviation and Commercial Division  
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September   25,   2020   
  

Ms.   Lorelei   Peter,   Assistant   Chief   Counsel   
Federal   Aviation   Administration   
800   Independence   Avenue   SW   
Washington,   DC   20591   
  

Ms.   Peter:   
  

I   write   to   request   an   interpretation   of   the   requirements   of   14   CFR   part   61.57(c),   which   
states   that   a   pilot   who   has   not   performed   the   requisite   approaches,   holds,   and   
navigation   in   the   6   months   preceding   the   month   of   a   flight   may   not   act   as   PIC   in   
instrument   conditions.   The   regulation   is   ambiguous   as   to   how   that   pilot   may   regain   the   
ability   to   act   as   PIC   once   it   is   lost.   Specifically,   may   the   pilot   fly   in   instrument   conditions   
in   controlled   airspace   on   an   IFR   flight   plan   with   another   pilot   who   is   not   a   CFII   in   order   
to   regain   currency?     
  
Let   me   offer   a   specific   scenario:     
● Pilot   A   performed   3   approaches   in   January   and   3   approaches,   holds,   and   

intercepting   and   tracking   navigational   aids   in   March.   To   act   as   PIC   after   July   31,   he   
must   regain   currency.   

● Pilot   B   agrees   to   fly   with   pilot   A   in   instrument   conditions   on   an   IFR   flight   plan,   
allowing   Pilot   A   to   be   the   sole   manipulator   of   the   controls   and   perform   3   approaches   
during   which   he   remains   in   IMC   on   all   segments   of   the   approach.     

● Pilot   A   is   rated   in   the   aircraft   (which   requires   only   one   pilot   or   crewmember).     
● Pilot   B   is   rated   in   the   aircraft,   instrument   current,   has   a   valid   medical   and   flight   

review,   and   is   otherwise   qualified   to   act   as   PIC   of   a   flight.   Pilot   B   is   not   a   CFI   or   CFII.     
  

Specific   questions:  
  

a) Does   Pilot   A   regain   his   currency   in   this   scenario?     
b) What   other   requirements,   if   any,   are   there   for   Pilot   A   to   regain   his   currency?     
c) May   Pilot   B   log   any   time   in   this   scenario?     
d) Is   Pilot   A   a   passenger   with   respect   to   Pilot   B?     

  
Thank   you   for   your   consideration   of   this   matter.     
  
  
  

James   Sloan,   Commercial   Pilot,   Flight   Instructor,   and   Airplane   Owner   
425   1st   Street,   Unit   4304   
San   Francisco,   CA   94105   Redacted
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